среда, 10. март 2010.

К О П А О Н И К


И поред тога што су ми неки посетиоци овог блога сугерисали да је прошла тишина,ја судим да није. Јер, приметно је да је сада има много више,но оних дана када је требало да, званично, буде на снази. Али, и то је део наше стварности.
Да ли је то затишје пред буру, или нешто друго, чуће се. А нешто се већ чуло. И то на велика звона. Једна партија више не постоји у нашем граду, али је зато једна друга, за коју су многи мислили да не постоји, у мини прелазном року добила појачање. И то какво! Но, то смо ми. И није ми јасно када ћу престати да се изненађујем. Код нас је све могуће и ништа није могуће. Али, ако занемаримо тај догађај, после гужве која је карактерисала финиш изборне трке, већ неколико дана нема никаквих догађања. А то говори само о једном. Сада се ради по кружоцима. Да не кажем испод жита. Јер, питање је шта је са житом,пошто се ова зима повампирила. И већ је свима мука од снега, осим онима којима није. Који умеју да споје лепо и корисно. А таквих има у Србији, али не у Србији ван Београда. Управо они се, ових дана, налазе на "крову Србије".
Претпостављам да се српска економска и политичка елита није случајно обрела на Копаонику да би сагледали нашу економску ситуацију. И поред податка да ове „копаоничке седељке“ имају дугогодишњу традицију, није баш логично да се та врста гламура представља као да је то сасвим нормално. Без обзира што су се организатори потрудили да ово „копаоничко дружење“ домаће елите (уз понеког госта из иностранства),добије и неки назив који обичном свету делује доста озбиљно и уверљиво. Из шешира је извучено име „бизнис форум“, са поднасловом „утицај светске економске кризе на Србију“. А неки од увек „домишљатих“ новинара тај скуп су већ одавно прозвали „српски Давос“.
И поред тога, поставља се питање због чега је потребно да то „копаоничко надмудривање“ траје и по неколико дана? Па и економским лаицима је јасно да је и за скенирање много сложенијих економија од српске потребно далеко мање времена. Није на одмет ни питање због чега је овакав скуп одржан баш на Копаонику? Зар то о чему се разговарало,није и „голим оком“ видљивије у неком Нишу, Крагујевцу, Лесковцу, Бору...Неготину? Ионако је већина тих министара, колико до пре неколико дана јездила и овим нашим друмовима пуним рупа. Могли су тај "самит" да организују и овде. Били би уверљивији гласачима и можда зарадили који проценат више. Но, сигуран сам да ће грађани поменутих и иних српских градова узети учешће у овом елитном скупу. Када се буду плаћали рачуни! Јер, све има своју цену. Али, због чега жалити?
Зар није вредно платити информацију коју су нам, са „крова Србије“, упутили наши елитни министри - "да је ситуација јако озбиљна и да треба још мало да стегнемо каишеве"? Ако ни због чега другог а оно да нам не спадну панталоне, што може бити јако незгодно, али и веома ризично. Салве аплауза „широких народних маса“, изазвао је и податак да неки економисти још нису одустали од генијалне идеје да се мањак у државној каси може надоместити повећањем ПДВ и осталих пореза, како би, у некој будућности могло да се размишља о повећању плата и пензија.
И управо ту лежи одговор на питање, због чега су се наши премудри и предобри политичари, попели баш на Копаоник како би нам то саопштили.
„Ко на брдо, ак и мало стоји, више види но онај под брдом“, написао је давно Његош у „Горском вијенцу“.
Надам се да су наши политичари "видели" и нешто више од тога, пошто Копаоник није обично брдо !

6 коментара:

  1. Анониман11. март 2010. 13:14

    Ispod žita se sigurno radi. I rade svi. To pouzdano znam, ali mi je žao što to ne mogu da Vam potvrdim javno. Međutim svi rade sve. Unutar pobedničke koalicije se "radi ispod žita", ali i među potencijalnim partnerima. Svi muljaju.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11. март 2010. 13:19

    Poštovani gospodine Dragišiću! Komentari su Vam izvanredni i "gađate" pravo u metu. Drago mi je što mogu da Vas čitam na ovaj način i mislim da je prava šteta što Vaše komentare ne objavljuje neka novina. Pretpostavljam da Vam to ne znači ništa, ali imate moju podršku.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман11. март 2010. 20:11

    Jedan događaj u našoj opštini prošao je skoro nezapaženo. To je PO PRVI PUT od kada su višestranački izbori uvedeni u Srbiji je DA SU SVE STRANKE POVUKLE SVOJE PRIGOVORE NA NEPRAVILNOSTI NA BIRAČKIM MESTIMA. Time su se stvorili uslovi da se vast formira mnogo pre nego što je to bilo ranije, a i da se sredstva gradjana, koja se slivaju u budžet, koriste po volji gradjana.
    Drugo što je mnogo važnije za našu sredinu, pa i od Kopaonika, najava gospodina Dinkića, da se sredstva za razvoj Srbije, po ko zna koji put USMERAVAJU KA BEOGRADU, u mesto da se usmere na problem povratka ljudi i okretanju ka selu, jer bojim se da će se Srbija svesti na Kosovo,Beogradski pašaluk i Vojvodinu - ma da se Vojvodina pratično EKONOMSKI ODVOJILA OD SRBIJE.
    Voleo bi da se veći broj naših građana uključi u ovu diskusiju, a i Vi gospodine Dragišicu u vidu komentara. Interesuje me Vaš stav.
    Miša

    ОдговориИзбриши
  4. Анонимном у 20.11
    Ја сам свој став о овој теми изрекао тиме што сам покренуо овај блог. Ако сте пажљиво читали моје претходне постове, мој став Вам је јасан.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман12. март 2010. 14:47

    Da,to je zaista zanimljivo. Da nema prigovora a svi su, u nedelju, imali primedbe. Vrlo čudno. O tome. verovatno, više znaju direktni učesnici. Ali, da li hoće da nam kažu?

    ОдговориИзбриши
  6. Rešenje Izborne komisije o konačnim rezultatima vanrednih izbora za odbornike SO Negotin, od 9. marta, objavila je, do sada, samo stranka G 17 Plus, na blogu svog opštinskog odbora. Informaciju nisu dali ni njihovi koalicioni partneri na prošlonedeljnim izborima - Pokret "Živim za Krajinu-živim za Negotin", kod kojih se još uvek mogu pročitati, na udarnom postu, nezvanični rezultati, izbornih štabova odnosno IK. Nezvanični rezultati su i na blogu PNTK, a kod ostalih, kao da je vreme stalo i zaustavilo se na likovima učesnika mnogobrojnih promenada Krajinom i stranačkih konvencija. Čak ni opštinski sajt, zvanično ne reaguje na objavu Izborne komisije, a kada će biti ažuriran sajt Srpske napredne stranke, u vezi sa izbornim skorom, takođe , je nepoznanica. Lično, kao novinar po obrazovanju i, pre svega, redovan čitalac pomenutih blogova i sajtova, koji su mi koliko-toliko omogućili da pratim politička zbivanja u opštini, izražavam svoje iskreno čuđenje zbog ovakvog pasivnog odnosa prema onome što je, hteli mi to da priznamo ili ne, bilo centar naših interesovanja poslednjih meseci, a to su izbori i rezultat istih. Trudila sam se da samo konstruktivno učestvujem u komentarima postova koji su mi bili inspirativni i za koje mogu da kažem da ih je bilo dobrih i manje kvalitetnih. U redu je to, delimično razumem i nalazim opravdanja za to, jer očigledno nije lako biti ni "tekstopisac", a takođe ni novinar od zanata i znanjem / svaka čast izuzecima/. Međutim, za nezainteresovanost autora blogova, koji su prestali da funkcionišu, ne završivši započeti posao do kraja u postizbornom periodu, nemam razumevanja i ne vidim valjane razloge za njihovo neoglašavanje. Nije bitno ko je i šta očekivao / od birača/, niti ko je kako prošao na ovoj izbornoj proveri! Osnovni je red bio da se bar, u nedostatku inspiracije i nadahnuća, objave rezultati Komisije u vezi sa onim što zapravo i jeste bilo, u političkom smislu, okosnica višemesečnih partijskih prepucavanja, koja su obeležila ovu, vanrednu, izbornu kampanju u Negotinu.Ovo krajnje dobronamerno zapažanje, kao cirkularni komentar , upućujem na "adrese" koje sam redovno posećivala tokom izborne kampanje. Srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши